top of page

פנחס שער

פנחס שער, שנולד בפולין בשם פנחס שוורץ, הוא דמות יוצאת דופן בעולם האמנות, שמשקפת את מסלול חייו המורכב ואת התשוקה שלו ליצור. באווירה מסורתית, אך עם חינוך חופשי, שער גדל בבית שבו האמנות והיצירה זכו להערכה רבה. אביו, שהיה בעל נגריה ויושב ראש איגוד הנגרים היהודים בלודז', ואמו, עקרת בית שמקורה במשפחת האמן יענקל אדלר, תרמו לעיצוב זהותו האמנותית.
כבר כנער, שער הצטרף לתנועת 'השומר הצעיר' והחל לצייר ולרשום, כאשר עבודותיו זכו לתשומת לב מעין זו של אדלר. בשנת 1938, לאחר שסיים את לימודיו, המשיך ללמוד ציור אצל ולדיסלב סטשמינסקי, אחד הציירים הפולניים הבולטים.
עם פרוץ מלחמת העולם השנייה, גויס שער לצבא הפולני והשתתף בקרבות, אך נפל בשבי הגרמני. לאחר שהצליח לברוח, הוא חזר לגטו בלודז' במטרה לחלץ את אמו ואחותו, אך נאלץ להישאר שם. במהלך שהותו בגטו, שער עבד כאמן במשרד הסטטיסטיקה ואייר בולי גטו לודז'. כשחוסל הגטו באוגוסט 1944, הצליח שער להכניס את משפחתו לקבוצה שהושארה לנקות את הגטו, ולאחר מכן נלקחו למחנה הריכוז 'זקסנהאוזן'.
לאחר שחרורו בידי הצבא הרוסי, שער הגיע לגרמניה ב- 1945 ושם החל לשקם את חייו. בשנת 1947 הוא עבר למינכן ושם הוא מציג תערוכה במוזיאון לינבך.
בהמשך מצטרף לתיאטרון האידי כצייר תפאורות. התקופה הזו פתחה בפניו דלתות רבות, ובשנת 1947 הוא עבר לפריז, שם למד בגראנד שומייה במשך שנתיים וחצי.
שער ביקר לראשונה בישראל בשנת 1949, בישראל הוא יוצר תפאורות עבור תיאטרון הקאמרי. בשנת 1956 חתם על חוזה עם גלריה בנזיט בבלגיה ועבר לגור שם והמשיך ליצור עבור תיאטרון הקאמרי. כעבור כמה שנים, בשנת 1963, הוא קנה סטודיו ביפו ופתח תערוכה מתמדת, בשנות ה-70 הוא עובר להתגורר בניו יורק ופותח בתערוכה חשובה במוזיאון היהודי, שאר הספיק להציג את יצירותיו בגלריות חשובות ובמוזיאונים חשובים ביניהם מוזיאון תל אביב לאמנות ומוזיאון לינבך במינכן.
יצירתו של פנחס שער
יצירותיו של פנחס שער בולטות בתמימות ילדותית ובדימויים שנובעים מעמקי הדמיון. הנושאים בציוריו משקפים את חוויותיו ואת המפגש עם תרבותו היהודית, ולעיתים גם עם תרבויות מזרחיות. שער משלב בציוריו פיוטיות סנטימנטלית עם הומור, והציורים שלו מביעים בו זמנית כאב ושמחה, שובבות וכובד ראש.
הציורים מאופיינים בדמויות ייחודיות, כאשר חיות תופסות מקום מרכזי והאנשים מופיעים עם ראשיהם החתוכים בקו ישר, דבר שמדגיש את עיניהם ומרכז את המבט אליהם. פרספקטיבת הציורים מאבדת את משמעותה, והם מזכירים שטיחים קסומים עם צבעים עזים ומגוונים.
בנוסף לציורים, שער יצר גם שטיחי קיר, פיתוחי ברזל, פסיפסים ותבליטים. יצירותיו משקפות עולם שבו הפנטזיה והמציאות מתקיימות זו לצד זו בהרמוניה.
שער עצמו אמר: "אדם מוכרח להמשיך את הדורות הקודמים ולהתבסס עליהם. אני בא אל הקהל עם העולם שלי. הוא לא היה קיים עד שהוצאתי אותו מן המעיים." דבריו מעידים על החשיבות שהוא מעניק להיסטוריה האישית שלו ולשורשיו, שמובילים אותו ליצור אמנות שמשפיעה על אחרים.
כשהאמנות של פנחס שער פוגשת את הצופה, היא אינה רק ציור על בד; היא חוויה עמוקה שמעבירה תחושות ורגשות מגוונים. רכישת ציור של פנחס שער אינה רק השקעה באמנות – זו הזדמנות להכניס לביתכם חלק מעולם קסום ומרגש, שמזמין אתכם לחקור, להרגיש ולהתחבר. כל יצירה שלו היא מסע אל הדמיון, שמזכיר לנו שהחיים מלאים בפנטזיה, יופי ואומנות.
bottom of page